Idealne napoje na jesienną domówkę

Coraz chłodniejsze jesienne wieczory to doskonały moment na spotkania z przyjaciółmi czy rodziną w domowym zaciszu. Podczas organizowania domówki warto przygotować dla zaproszonych gości kilka różnych rodzajów napojów do wyboru, które będą znakomitym uzupełnieniem do serwowanych przekąsek.

Napoje herbaciane gotowe do spożycia

Na sklepowych półkach znajdziemy wiele rodzajów gotowych napojów herbacianych, które idealnie sprawdzą się podczas wspólnego biesiadowania przy stole z przyjaciółmi. Można podawać je w wersji lekko schodzonej z kilkoma kostkami lodu – wtedy zadziałają orzeźwiająco, a także w temperaturze pokojowej – idealnej na chłodniejsze wieczory dla zmarzluchów. Do wyboru mamy napoje herbaciane z ekstraktem z herbaty czarnej, zielonej, czerwonej lub białej. Każdy z całą pewnością znajdzie smak idealny dla siebie.

Soki i nektary

Sok pomarańczowy, jabłkowy, pomidorowy oraz każdy inny ulubiony smak znakomicie sprawdzą się jako dodatek do różnego rodzaju pyszności znajdujących się na imprezowym stole. Na domówkach można zaserwować soki przelane do większych dzbanków i dodać do nich np. plasterki cytryny lub kilka liści świeżej mięty dla wzbogacenia smaku, jak i możliwości zrobienia różnego rodzaju miksów smakowych. Goście na pewno będą zachwyceni!

Rozgrzewająca herbata z syropem owocowym

Jesienne dni potrafią przynieść odczuwalnie niższe temperatury w porównaniu z końcówką lata. W czasie spotkań w domowym zaciszu z bliskimi osobami warto zaproponować im do picia rozgrzewającą herbatę (czarną lub owocową) wzbogaconą dodatkiem syropu owocowego, soku z cytryny, miodu i kawałka startego imbiru. Poza walorami smakowymi napój taki doskonale rozgrzeje organizm.

Woda i coś do niej

Spodziewając się gości, warto też zadbać o odpowiedni zapas wody. Ktoś będzie preferował gazowaną, komuś innemu bardziej odpowiada niegazowana. A przy okazji można rozejrzeć się po straganach owocowo-warzywnych za smakowitymi dodatkami. Przelewając wodę do karafki, można umieścić tam np. dostępne jeszcze o tej porze roku polskie owoce (jeżyny, maliny, śliwki). Mamy też już do czynienia z wysypem tegorocznych jabłek i gruszek – pokrojone oddadzą wodzie bardzo subtelny posmak, a jednocześnie przypomną nieco atmosferę lata. Natomiast zmarzniętym proponujemy ciepłą wodę z dodatkiem cytryny lub limonki. Coraz więcej osób docenia taki sposób na szybkie rozgrzanie.

Lemoniada imbirowa z sokiem pomarańczowym

Imbir znany jest ze swoich pozytywnych właściwości rozgrzewających, z kolei pomarańcza wyśmienicie smakuje i zawiera wiele cennych witamin. Warto więc połączyć oba składniki i przygotować domową lemoniadę rozgrzewającą. Do jej wykonania potrzebna będzie niegazowana woda mineralna, sok ze świeżo wyciśniętej pomarańczy (lub w szybszej wersji – tak samo wartościowy gotowy sok pomarańczowy z butelki lub kartonu), odrobina pokrojonego w cienkie plasterki świeżego korzenia imbiru, a także kawałki cytryny lub limonki. Do dzbanka należy wlać wodę oraz pozostałe składniki i całość dokładnie wymieszać. Lemoniada najlepiej smakuje po ok. 1 – 2 godzinach od przygotowania. Oczywiście można skorzystać również z gotowych lemoniad dostępnych na rynku.