Napoje energetyzujące są napojami zawierającymi unikalną kombinację charakterystycznych składników, takich jak kofeina, tauryna, witaminy i inne substancje o działaniu odżywczym lub fizjologicznym. Są przeznaczone dla osób obciążonych wzmożonym wysiłkiem umysłowym i fizycznym.

„Energetyki” na rynku istnieją od ponad 20 lat i są bezpiecznie używane przez konsumentów na całym świecie. Bezpieczeństwo ich głównych składników zostało przebadane i potwierdzone przez europejskie instytucje zajmujące się oceną ryzyka[1]. Napoje energetyzujące reprezentują około 1% rynku napojów bezalkoholowych w Europie. „Energetyki” są napojami funkcjonalnymi, ale nie sportowymi (izotonicznymi). Chociaż konsumpcja tych napojów również dostarcza wody dla organizmu, nie są komunikowane jako sportowe („izotoniki”), które oferują benefit nawodnienia.

Napoje energetyzujące zawierają specyficzne mieszanki charakterystycznych składników, w tym substancji pobudzających (np. kofeina, guarana), aminokwasów (tauryna), witamin i innych substancji o znaczeniu odżywczym bądź fizjologicznym.

Charakterystyczne składniki: tauryna, kofeina, guarana, witaminy (najczęściej: niacyna, kwas pantotenowy, B6, B12).

[1] Opinie Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności EFSA

www.efsa.europa.eu/de/scdocs/doc/935.pdf

www.efsa.europa.eu/sites/default/files/scientific_output/files/main_documents/4102.pdf

 

ZOBACZ RÓWNIEŻ