Grupa napojów niegazowanych jest bardzo szeroka. Od napojów gazowanych różnią się między innymi brakiem dodatku dwutlenku węgla. Napoje takie utrwala się w wyniku pasteryzacji bądź poprzez dodatek substancji konserwujących. Technologia rozlewu aseptycznego pozwala na rozlew napojów bez konserwantów do opakowań PET lub kartonowych. Zgodnie z przepisami prawa napoje do których nie użyto substancji konserwujących w celu przedłużenia terminu ważności mogą zawierać dobrowolną informację o braku konserwantów. Dlatego zawsze warto sprawdzić informacje na etykiecie pod kątem zawartości soku i obecności lub braku w składzie konserwantów.

Napoje niegazowane mogą być klarowne lub mętne. W celu wzbogacenia wartości odżywczej napojów można do nich dodawać witaminy i składniki mineralne. Można także dodawać do nich inne dodatki do żywności, które nadają lub poprawiają smak i aromat. Warto wiedzieć, że jeżeli do 100% soku owocowego dodamy np. przyprawy lub ich ekstrakty to z punktu widzenia prawa, produkt ten musi być nazwany napojem.

 

Napoje owocowe, warzywne i owocowo-warzywne – to szczególna kategoria napojów niegazowanych zawierająca różną ilość dodatku soku lub przecieru owocowego i/lub warzywnego, zazwyczaj w przedziale 20 do 25%. Sok wchodzący w skład napoju otrzymany jest  z jednego lub większej ilości gatunków zdrowych, dojrzałych, świeżych, schłodzonych lub zamrożonych owoców i warzyw. Takie napoje są bogate w składniki odżywcze pochodzące z owoców lub warzyw. Niektóre owoce jak np. cytryna czy limonka, są zbyt kwaśne, aby wytworzyć z nich sok lub nektar. W takim przypadku, aby uzyskać akceptację smaku przez konsumenta, robione są z nich napoje.

Charakterystyczne składniki: sok owocowy/warzywny/owocowo-warzywny (również z zagęszczonego soku), witaminy: A, C i E.

ZOBACZ RÓWNIEŻ