Sok produkt otrzymany z jednego lub większej ilości gatunków zdrowych, dojrzałych, świeżych, schłodzonych lub zamrożonych owoców i warzyw. Posiada barwę, smak i zapach charakterystyczny dla soku z owoców i warzyw, z których jest otrzymany. Co istotne, soki pod względem wartości odżywczej są zbliżone do owoców i warzyw, z których zostały otrzymane. Dlatego w zaleceniach żywieniowych są traktowane jako jedna porcja owoców i/lub warzyw.

Do soku można dodać miazgę i komórki miąższu, które były uprzednio oddzielone. Ponadto, można je wzbogacać w witaminy i składniki mineralne, co ma na celu podniesienie ich wartości odżywczej oraz odtworzenie strat wynikających z procesu technologicznego. Zabronione jest natomiast dodawanie np. barwników, konserwantów, stabilizatorów oraz aromatów innych niż uzyskane w procesie zagęszczania. Ponadto, zgodnie z przepisami prawa obowiązuje zakaz dodatku cukrów do soków owocowych. Soki zawierają jedynie cukry naturalnie obecne w owocach użytych do produkcji. Stąd tabela wartości odżywczej zamieszczana na opakowaniach soków uwzględnia informację o zawartości naturalnych cukrów w tych produktach.

Soki owocowe odtworzone z zagęszczonego soku owocowego są wyrobami otrzymywanymi z zagęszczonego soku owocowego przez:

1) odtworzenie udziału wody usuniętej w procesie zagęszczania soku oraz

2) ewentualne wprowadzenie aromatu, a także – jeżeli jest to wskazane – miazgi i komórek miąższu usuniętych z soku, lecz odzyskanych w procesie wytwarzania danego soku lub soku z owoców tego samego gatunku.

Soki można podzielić według różnych kryteriów, biorąc pod uwagę:

– rodzaj surowca (owocowe, warzywne, owocowo-warzywne),

– rodzaj półproduktu (bezpośrednio wyciśnięte, odtworzone z soku zagęszczonego),

– obróbkę termiczną (niepasteryzowane – tzw. jednodniowe, pasteryzowane),

– wygląd i konsystencję (klarowne, naturalnie mętne, przecierowe).

Charakterystyczne składniki: sok jabłkowy 100% z zagęszczonego soku.

 

Nektar zawiera minimum 25% soku/przecieru owocowego lub warzywnego w zależności od rodzaju owoców czy warzyw, z których jest wytwarzany. Nektar otrzymywany jest przez dodanie wody i cukru i/lub miodu oraz czasem kwasu cytrynowego do soku/przecieru owocowego lub warzywnego. Przykładowo nektary jabłkowe, pomarańczowe, grejpfrutowe zawierają min. 50% soku owocowego, nektary wiśniowe min. 25%, a nektary z czarnych porzeczek min. 25%.

Do nektarów nie można dodawać barwników i substancji konserwujących (konserwantów) oraz aromatów innych, niż uzyskane z owoców i warzyw, z których ten sok jest wyprodukowany. Barwa, smak i konsystencja zależą więc od użytych do produkcji owoców lub warzyw.

Nektary produkuje się często z owoców o smaku zbyt kwaśnym i cierpkim, z których 100% sok byłby niesmaczny, jak np. z wiśni, czarnych porzeczek czy aronii lub też sok byłby za gęsty jak np. z bananów. Jeżeli do soku zawierającego 100% wsadu owocowego zostanie dodany np. miód, który nie jest dozwolony jako dodatek do soku, ale jest dozwolony w przypadku nektaru, produkt ten będzie również nazwany nektarem. Do nektarów typu light można dodawać substancje słodzące (słodziki).

Nektary mogą być wzbogacone witaminami lub składnikami mineralnymi.

Charakterystyczne składniki: Zawartość procentowa soku owocowego (w zależności od jego rodzaju).

ZOBACZ RÓWNIEŻ