Produkty do picia, które pomagają Ci wzmocnić odporność organizmu jesienią

W okresie jesiennym powinniśmy jeszcze bardziej zadbać o naturalne wzmocnienie odporności organizmu poprzez dostarczenie mu odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych. W prosty i smaczny sposób możemy wspomóc naszą dbałość o odporność poprzez codzienne picie soków owocowych i warzywnych oraz napojów wzbogaconych w witaminy lub/i składniki mineralne, a także uwzględniając w swoim jadłospisie dodatek kurkumy, miodu, syropów owocowych i imbiru. Smakosze smoothie również będą mieli o tej porze roku pole do popisu, bowiem podczas przygotowywania wzmacniających i pożywnych napojów ogranicza nas tylko wyobraźnia i preferencje smakowe. W dzisiejszym materiale słów kilka o napojach oraz sokach owocowych, które pomogą nam w zachowaniu dobrej kondycji i pozytywnego nastroju przez całą jesień!

Soki owocowe i warzywne

Soki owocowe i warzywne zapewniają szybkie wzmocnienie organizmu osłabionego przez zmieniającą się porę roku i niższe temperatury. Szklanka ulubionego soku dziennie dostarcza do organizmu wiele cennych witamin i mikroelementów. Jesienią warto sięgać po soki na bazie sezonowych owoców i warzyw, takich jak np. sok z buraków, sok z jabłek, sok z marchwi i sok z pomidorów. Powyższe produkty bez problemu znajdziemy na sklepowych półkach lub możemy przygotować je samodzielnie w domu.

Mleczne napoje fermentowane

W okresie jesiennym warto sięgnąć po mleczne napoje fermentowane, zawierają one wiele ważnych składników, które wspierają funkcjonowanie naszego układu odpornościowego. Na sklepowych półkach znajdziemy ich bogatą ofertę, możemy wybierać między takimi produktami jak jogurty pitne, kefiry czy maślanki.

Rozgrzewające herbaty i napary

Coraz niższe temperatury skłaniają do przygotowywania ciepłych napojów. Znakomicie rozgrzewają, a także dostarczają do organizmu wiele witamin zawartych w składnikach, takich jak cytryna, miód i imbir. Proponujemy szczególnie herbatę z syropem owocowym oraz napar imbirowo-pomarańczowy, znakomite dodatki do posiłków w jesienne dni.

Herbata z syropem owocowym

Składniki:

Torebkę czarnej herbaty zalać wrzątkiem, a następnie dodać imbir. Pozostawić na ok. 3-5 minut do zaparzenia i przestygnięcia. Na koniec dodać plasterki cytryny oraz syrop owocowy. Herbata jest gotowa do spożycia od razu po przygotowaniu.

Napar imbirowo-pomarańczowy

Składniki:

Plastry pomarańczy, sok z cytryny, kurkumę i opcjonalnie goździki zalać wrzątkiem i pozostawić do ostygnięcia, a następnie dodać łyżkę miodu i dokładnie wymieszać. Napar należy wypić od razu po przygotowaniu.