baner-podstrona

Rola soków w prawidłowym odżywianiu dzieci

Rola soków w prawidłowym odżywianiu dzieci

Badanie przeprowadzone przez Instytut Millward Brown pokazuje, że rodzice mają niedostateczną wiedzę na temat zdrowego odżywiania bądź nie mają czasu, aby codzienne posiłki spełniały zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), szczególnie w kontekście 5 porcji warzyw, owoców i soków.

Firma badawcza na zlecenie Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków[1] sprawdziła poziom wiedzy na temat prawidłowego odżywiania oraz przeanalizowała nawyki żywieniowe matek dzieci w wieku 3-12 lat. Otrzymane wyniki wskazują, że prawie 70% badanych nie zna rekomendacji dotyczących zalecanych ilości porcji warzyw, owoców lub soku. Znacząca większość matek wie, że owoce i warzywa są bardzo ważne w zdrowej diecie, jednak wiedza ta jest bardzo powierzchowna. Zaledwie 14 proc. ankietowanych ma bowiem świadomość, że brak odpowiedniej ilości warzyw, owoców i soków w codziennej diecie dzieci ma wpływ na obniżenie ich odporności i tylko 37% wie, że prowadzi to do niedoboru witamin i minerałów.

Tymczasem, wystarczyłoby pamiętać, aby do drugiego śniadania zabieranego do szkoły, dać dziecku owoce i warzywa np. w postaci soków. Należy przypomnieć również, że u podstaw najnowszej piramidy żywienia znajdują się owoce i warzywa, które w jednej porcji dziennie można zastąpić sokiem. Jest to rozwiązanie szybkie i praktyczne, które zapewniłoby jedną dzienną porcję warzyw/owoców.

Porcja soku dziennie to prosta forma na dostarczenie organizmowi wielu cennych substancji: witamin, soli mineralnych, mikro- i makroelementów, antyoksydantów, a także innych biologicznie aktywnych składników.

[1] Badanie KUPS, wykonane przez Millward Brown, luty 2015 (CATI, matki dzieci w wieku 3-12 lat, odpowiedzialne w gospodarstwie domowym za dobór składników posiłków).​​​