Pasteryzacja – co nam daje?
Pasteryzacja jest jedną z najstarszych metod utrwalania żywności, która niesłusznie jest utożsamiana z pozbawianiem żywności wartości odżywczych.
Wynika to najprawdopodobniej z braku znajomości tego procesu i jego właściwości.
W rzeczywistości pasteryzacja polega na ogrzaniu w krótkim czasie produktów spożywczych w celu zniszczenia bakterii i innych drobnoustrojów niekorzystnych dla organizmu człowieka
W trakcie pasteryzacji usuwane są nie tylko drobnoustroje chorobotwórcze, ale także drobnoustroje i enzymy, które doprowadziłyby do zepsucia produktu. Tym samym produkt, np. napój lub sok bez względu na rodzaj opakowania zyskują dłuższy termin przydatności do spożycia.
Odpowiednią kombinację czasu i temperatury pasteryzacji dobiera się indywidualnie, w zależności od rodzaju produktu. W przypadku napojów i soków owocowych czas ogrzewania wynosi zwykle od kilku do kilkunastu sekund, a temperatura waha się w zakresie 75-85 st. C. Tak prowadzona pasteryzacja pozwala na jednoczesne utrwalenie i zachowanie właściwości fizykochemicznych soku, miedzy innymi smaku, zapachu i barwy zbliżonych do soku świeżo wyciśniętego – komentuje dr Monika Hoffmann z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, ekspert portalu www.wodainapoje.pl.
Dr Monika Hoffmann zaznacza również, iż warto pamiętać, że choć pasteryzacja wydłuża znacząco trwałość żywności, to po otwarciu opakowania produkt musi być przechowywany w lodówce i spożyty w dość krótkim, zwykle 24 godzinnym okresie.
Ważną zaletą pasteryzacji jest również zachowanie wartości odżywczych soków i innych pasteryzowanych produktów. Pasteryzacja nie zmienia poziomu zawartych w nich składników mineralnych i naturalnych cukrów, a krótki czas stosowania wysokiej temperatury w ograniczonym stopniu wpływa na zawartość witamin i karotenoidów. Pomimo pewnych strat witamin, głównie witaminy C, soki pasteryzowane pozostają jej dobrym źródłem – dodaje dr Monika Hoffmann.
Pasteryzacja jest więc procesem zapewniającym zarówno trwałość, jak i bezpieczeństwo spożycia żywności. Jest również metodą zachowującą w dużym stopniu naturalny skład surowców. Dzięki pasteryzacji nie ma potrzeby stosowania chemicznych środków konserwujących.
Pasteryzacja jest tym samym naturalnym sposobem, jaki wykorzystywany jest do domowego przygotowania przetworów na zimę, jednak prowadzona w warunkach przemysłowych, ze względu na ściśle kontrolowaną temperaturę i czas ogrzewania w lepszym stopniu zachowuje wartość odżywczą utrwalanych produktów.