baner-podstrona

Kwas foliowy

Kwas foliowy jest najlepiej przyswajalną przez organizm ludzki formą folianów. Foliany należą do witamin z grupy B i bywają określane jako witamina B9.

 

Foliany pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych oraz przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Poza tym, foliany pomagają w prawidłowej syntezie aminokwasów, metabolizmie homocysteiny, procesie podziału komórek oraz w prawidłowej produkcji krwi.

Foliany niezbędne są do wzrostu tkanek matczynych w czasie ciąży. Uzupełniające spożycie kwasu foliowego zwiększa poziom folianów u matki, podczas gdy niski poziom folianów u matki jest czynnikiem ryzyka rozwoju wad cewy nerwowej u rozwijającego się dziecka.

 

Komunikat (oświadczenie) o zawartości kwasu foliowego i jego właściwościach może pojawić się na opakowaniu produktu tylko wtedy, gdy zawiera on co najmniej znaczącą jego ilość (tj. 7,5% referencyjnej wartości spożycia w 100 ml napoju).

Dodawane mogą być określone formy chemiczne witamin wymienione w odpowiednich przepisach. W przypadku kwasu foliowego są to kwas pteroilomonoglutaminowy i/lub L-metylofolian wapnia.