Napoje niegazowane
Grupa napojów niegazowanych jest bardzo szeroka. Od napojów gazowanych różnią się między innymi brakiem dodatku dwutlenku węgla. Napoje takie utrwala się w wyniku pasteryzacji bądź poprzez dodatek substancji konserwujących. Technologia rozlewu aseptycznego pozwala na rozlew napojów bez konserwantów do opakowań PET lub kartonowych. Zgodnie z przepisami prawa napoje, do których nie użyto substancji konserwujących w celu przedłużenia terminu ważności, mogą zawierać dobrowolną informację o braku konserwantów. Dlatego zawsze warto sprawdzić informacje na etykiecie pod kątem zawartości soku i obecności lub braku w składzie konserwantów.
Napoje niegazowane mogą być klarowne lub mętne. W celu wzbogacenia wartości odżywczej napojów można do nich dodawać witaminy i składniki mineralne. Można także dodawać do nich inne dodatki do żywności, które nadają lub poprawiają smak i aromat. Warto wiedzieć, że jeżeli do 100% soku owocowego dodamy np. przyprawy lub ich ekstrakty to z punktu widzenia prawa, produkt ten musi być nazwany napojem.