Tauryna
Tauryna jest aminokwasem, który pełni liczne funkcje fizjologiczne w organizmie. Przyczynia się do rozwoju układu nerwowego oraz pomaga w regulacji poziomu wody i składników mineralnych w krwi. Uczestniczy również w wielu procesach metabolicznych i detoksykacji organizmu.
Tauryna obecna jest w produktach żywnościowych wchodzących w skład naszej codziennej diety (m.in. owoce morza, ryby, drób). Jest również składnikiem większości preparatów do żywienia niemowląt.
Tauryna jest naturalnie obecna w organizmie ludzkim. Ciało osoby ważącej 70 kg zawiera około 70 g tauryny.
W napojach bezalkoholowych stosowana jest jako składnik napojów energetyzujących. Średnia zawartość tauryny w tych produktach to od 0,6 do 1 g tej substancji w puszce napoju o pojemności 250 ml, a więc 70-krotnie mniej niż wynosi zawartość tej substancji w organizmie dorosłego człowieka.