Wapń
Wapń jest niezbędny do utrzymania zdrowych kości i zębów, a także dla prawidłowego wzrostu i rozwoju kości u dzieci. Wapń i witamina D pomagają zmniejszyć utratę minerałów kostnych u kobiet w okresie pomenopauzalnym. Niska gęstość mineralna kości stanowi czynnik ryzyka w odniesieniu do osteoporotycznych złamań kości.
Wapń bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni i przekaźnictwie nerwowym. Poza tym wapń jest potrzebny do prawidłowego krzepnięcia krwi, funkcjonowania enzymów trawiennych i do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Wapń bierze również udział w procesie podziału i specjalizacji komórek.
Komunikat (oświadczenie) o zawartości wapnia i jego właściwościach może pojawić się na opakowaniu produktu tylko wtedy, gdy zawiera on co najmniej znaczącą ilość tego składnika (tj. 7,5% referencyjnej wartości spożycia w 100 ml napoju).