Witamina C
Witamina C, czyli kwas askorbinowy, to organiczny związek rozpuszczalny w wodzie, o silnych właściwościach redukujących.
Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, przyczynia się także do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
Poza tym, witamina C zapewnia utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.
Witamina C bierze udział w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania dziąseł, zębów, chrząstki, kości, skóry i naczyń krwionośnych. Witamina C pomaga także w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym oraz zwiększa przyswajanie żelaza.
Komunikat (oświadczenie) o zawartości witaminy C i jej właściwościach może pojawić się na opakowaniu produktu tylko wtedy, gdy zawiera on co najmniej znaczącą jej ilość (tj. 7,5% referencyjnej wartości spożycia w 100 ml napoju).
Dodawane mogą być określone formy chemiczne witamin wymienione w odpowiednich przepisach. W przypadku witaminy C są to kwas L-askorbinowy, L-askorbinian sodu, L-askorbinian wapnia, L-askorbinian potasu i/lub 6-palmitynian L-askorbylu.