baner-podstrona

Woda mineralna

Woda podziemna wydobywana jednym lub kilkoma otworami naturalnymi lub wierconymi, która od wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi różni się przede wszystkim tzw. pierwotną czystością pod względem chemicznym i mikrobiologicznym, czyli nie zawiera substancji wynikających z działalności człowieka. Wody mineralne charakteryzuje stały skład i w zależności od zawartości składników mineralnych mogą być odpowiednie do codziennego spożywania lub posiadać szczególne właściwości zdrowotne (w przypadku wysokiej mineralizacji).

Wody mineralne są jedynym rodzajem wód mogących w swym nazewnictwie używać określenia „naturalne” oraz stosować oświadczenia takie jak „niska zawartość sodu” czy „zawiera magnez, wapń”.

Pod względem zawartości rozpuszczonych składników, naturalne wody mineralne dzieli się na 4 grupy:

  1. WODY BARDZO NISKOZMINERALIZOWANE ZAWIERAJĄCE W LITRZE PONIŻEJ 50 MG ROZPUSZCZONYCH SKŁADNIKÓW MINERALNYCH,
  2. WODY NISKOZMINERALIZOWANE ZAWIERAJĄCE W 1L 50–500 MG ROZPUSZCZONYCH SKŁADNIKÓW MINERALNYCH CHARAKTERYZUJĄ SIĘ NEUTRALNYM SMAKIEM, CZĘSTO NISKĄ ZAWARTOŚCIĄ SODU, ODPOWIEDNIE DO CODZIENNEGO SPOŻYCIA DLA WSZYSTKICH,
  3. WODY ŚREDNIOZMINERALIZOWANE ZAWIERAJĄCE W 1L OD 500 DO 1500 MG TYCH SKŁADNIKÓW. MAJĄ BARDZIEJ WYRAZISTY SMAK I SPECYFICZNE WŁAŚCIWOŚCI NP. MOGĄ BYĆ ŹRÓDŁEM SKŁADNIKÓW MINERALNYCH NP. WAPNIA, MAGNEZU, POTASU,
  4. WODY WYSOKOZMINERALIZOWANE O OGÓLNEJ MINERALIZACJI POWYŻEJ 1500 MG ROZPUSZCZONYCH SKŁADNIKÓW MINERALNYCH W 1L. NATURALNE WODY MINERALNE WYSOKOZMINERALIZOWANE (POWYŻEJ 1500 MG/L) ODPOWIADAJĄ NA KONKRETNE POTRZEBY ZDROWOTNE I NIE NADAJĄ SIĘ DO STAŁEGO SPOŻYCIA W WIĘKSZYCH ILOŚCIACH.

W oznakowaniu naturalnych wód mineralnych producenci zamieszczają dodatkowe informacje odnoszące się do specyficznych właściwości poszczególnych wód, które umożliwiają konsumentom odpowiednie stosowanie tych płynów w codziennej diecie. Informacje te dotyczą m.in. zawartości poszczególnych jonów (wodorowęglany, siarczany, chlorki, wapń, magnez, fluorki, żelazo, sód) oraz obejmują stwierdzenia dotyczące działania na organizm: np. może działać przeczyszczająco, może działać moczopędnie, odpowiednia dla diety ubogiej w sód czy odpowiednia dla przegotowania żywności dla niemowląt.