baner-podstrona

Niskokaloryczne napoje a jakość diety

Niskokaloryczne napoje a jakość diety

Spożywanie słodzików i niskokalorycznych napojów pomaga w prawidłowym zbilansowaniu diety.

2 stycznia 2016 r. w Nutrients opublikowano wyniki badania[1], które stwierdza, że konsumenci spożywający niskokaloryczne napoje przestrzegają diety, która jest podobna pod względem energii, makroelementów i mikroelementów do diet osób, które nie spożywają napojów bezalkoholowych. Jednocześnie diety takich osób charakteryzują się wyższą jakością niż diety konsumentów słodzonych napojów.

Badanie zostało przeprowadzone przez znanego dietetyka, Sigrid Gibson i jej zespół, który studiował dane z UK National Diet and Nutrition Survey. Jego wnioski są podobne do rezultatów zespołu Drewnowskiego i Rehm[2], którzy zauważyli wyższe wartości indeksu prawidłowego odżywiania wśród badanych stosujących słodziki i spożywających niskokaloryczne napoje w porównaniu z osobami, które nie stosowały żadnych zamienników cukru. Okazało się także, że osoby te prowadzą zdrowszy styl życia tj. unikają nikotyny i prowadzą aktywny tryb życia.

Badanie opiera się na wcześniejszych doniesieniach[3], które wskazują, że zastąpienie napojów słodzonych cukrem napojami o niskiej kaloryczności prowadzi do zmniejszenia spożycia energii i może przyczyniać się do spadku masy ciała.

Jednocześnie badanie Gibson i wsp. podaje, że osoby pijące napoje z dodatkiem niskokalorycznych słodzików nie spożywają z tego względu większej ilości żywności. Nie odnotowano, aby miejsce miała „rekompensata” niskiej zawartości cukru czy energii w napojach, poprzez spożywanie większej ilości innych produktów.

Większość badań dotyczących roli niskokalorycznych substancji słodzących w kontroli masy ciała wykazało, że zastąpienie żywności i napojów w diecie ich odpowiednikami o obniżonej kaloryczności może prowadzić do obniżenia kaloryczności całkowitej diety. Niskokaloryczne substancje słodzące dają konsumentom możliwość delektowania się słodkim smakiem bez zwiększania kaloryczności diety. Niskokaloryczne substancje słodzące, zarówno jako składniki żywności i napojów, oraz jako słodziki stołowe, mogą pomóc konsumentom w prawidłowym zbilansowaniu energetycznym ich diety oraz w ograniczeniu spożycia cukru.

Dodatkowe informacje nt. substancji słodzących, ich roli w diecie oraz bezpieczeństwa można znaleźć na stronie Europejskiej Rady Informacji o Żywności (ang. The European Food Information Council – EUFIC):

www.eufic.org/article/pl/expid/Benefits_Safety_Low_Calorie_Sweeteners/

 

Tabela 1. Różnice wartości energetycznej produktów żywnościowych zawierających cukier lub niskokaloryczne substancje słodzące:

Rodzaj produktu Ilość kalorii
(produkt zawierający
cukier)
Ilość kalorii
(produkt zawierający
niskokaloryczne
substancje słodzące
)
Napój bezalkoholowy typu Cola (330 ml) 139 kcal < 1 kcal
Napój owocowy (250 ml) 100 kcal 27 kcal
Jogurt pitny (250 ml) 180 kcal 105 kcal
Galaretka malinowa (100 g) 80 kcal 5 kcal
Napar z kawy/herbaty słodzony 20 kcal
(1 łyżeczka od herbaty)
1 kcal
(1 tabletka słodzika stołowego)

 

Źródło: PFPŻ ZP, Wszystko o dodatkach do żywności

 

[1] Low-calorie beverage consumption is associated with energy and nutrient intakes and diet quality in British adultsSigrid A. Gibson Graham W. Horgan, Lucy E. Francis, Amelia A. Gibson and Alison M. Stephen Nutrients. 2016 Jan 2;8 http://www.mdpi.com/2072-6643/8/1/9

[2] Consumption of low-calorie sweeteners among U.S. adults is associated with higher Healthy Eating Index (HEI 2005) scores and more physical activity. Drewnowski A, Rehm CD. Nutrients. 2014 Oct 17;6(10):4389-403

[3] The effects of water and non-nutritive sweetened beverages on weight loss during a 12-week weight loss treatment program. Peters JC et al, Obesity. 2014 June;22(6):1415-1421