Bogactwo witamin w sokach
Soki owocowe czy warzywne stanowią znakomite źródło substancji odżywczych, które wzmacniają organizm.
Najczęściej zawierają dużą dawkę witaminy C, prowitaminy A, witaminy PP (niacyny), witaminy E, potasu, błonnika, pektyny oraz kwasu foliowego. Z tego powodu powinny na stałe zagościć w codziennym jadłospisie, jako uzupełnienie zbilansowanej diety. Według rekomendacji Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) powinniśmy spożywać co najmniej 400 gram warzyw oraz owoców (rozdzielonych na pięć porcji) w ciągu dnia. Warto, aby przynajmniej jedną z nich stanowiły soki. Aby jednak w prawidłowy sposób zbilansować swoją dietę, warto poznać kilka przydatnych informacji na temat tego, który rodzaj soków będzie najbardziej odpowiedni dla naszego organizmu.
W podstawowej klasyfikacji ze względu na rodzaj surowca z którego powstały, soki dzielimy na owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne. Do soków, zgodnie z przepisami prawa, zabronione jest dodawanie substancji konserwujących i słodzików, a także barwników i aromatów. Co więcej, do soków owocowych nie można też dodawać żadnych cukrów. Zawierają one jedynie cukry występujące w owocach, z których powstały.
Do soków warzywnych i owocowo-warzywnych można dodawać niewielkie ilości cukrów i przypraw celem poprawy walorów smakowych.
Drugi podział dzieli soki na przecierowe oraz klarowne. Pierwsze z nich pozyskuje się poprzez przetarcie jadalnych części owoców lub warzyw. Z kolei soki klarowne na etapie produkcji zostają pozbawione części nierozpuszczalnych i zmętnień/osadów.
Soki owocowe powinny znaleźć się w jadłospisie każdego człowieka. Dzięki dużej zawartości witaminy C, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu systemu immunologicznego oraz wspierają naszą dbałość o odporność organizmu. Dla przykładu szklanka pasteryzowanego soku pomarańczowego zaspokaja ok. 60-70% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Soki owocowo-warzywne to doskonała „bomba witaminowa”, która wpływa na poprawę samopoczucia oraz wygląd skóry, włosów i paznokci. To dzięki prowitaminie A, czyli betakarotenowi, który możemy znaleźć w sokach marchwiowych i marchwiowo-owocowych. Witamina A wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie wzroku, dlatego warto po nią sięgać, gdy mamy przed sobą długą drogę za kierownicą czy też większość dnia w pracy spędzamy przed komputerem. Warto docenić też właściwości beta-karotenu, który wpływa na piękny wygląd naszej skóry. Organizm ludzki nie jest w stanie magazynować kwasu foliowego. Dlatego też musimy zatroszczyć się o to, aby dostarczyć go za pomocą pożywienia i napojów. Doskonałe źródło folianów znajdziemy w soku pomarańczowym i malinowym oraz soku z korzenia i liści pietruszki.
Soki warzywne stanowią znakomite źródło błonnika, potasu i pozostałych substancji odżywczych zawartych w konkretnych produktach, z których powstały. Sok pomidorowy dostarcza ok. 500 mg potasu w jednej szklance. Odpowiada to 25% dziennego zapotrzebowania organizmu na ten pierwiastek. Potas reguluje prawidłowe ciśnienie krwi, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego oraz pracę mięśni. Sok pomidorowy bogaty jest też w likopen. Co ciekawe, proces produkcji soku pomidorowego powoduje, że likopen w soku dostępnym na półce sklepowej jest lepiej przyswajalny, niż ten pochodzący z surowych pomidorów.
Warto każdego dnia pamiętać o wypiciu przynajmniej jednej porcji soku owocowego lub warzywnego. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasza codzienna dieta jest zbilansowana i urozmaicona.