baner-podstrona

Mineralne składniki

Składniki mineralne są często dodawane przez producentów do żywności w różnych celach, w tym dla odtworzenia ich zawartości (jeśli uległa ona obniżeniu podczas procesów produkcji, przechowywania lub przetwarzania) lub w celu uzyskania podwyższenia wartości odżywczej produktów.

 

Najczęstszymi składnikami mineralnymi dodawanymi do napojów są wapń, magnez i potas.

 

Dzienne referencyjne wartości spożycia to to typowe ilości witamin i składników mineralnych, które powinny być spożywane przez większość osób dorosłych w ciągu doby. Jeżeli produkt zawiera znaczącą ilość składnika mineralnego (tj. 7,5% referencyjnej wartości spożycia w 100 ml napoju), to na jego opakowaniu można znaleźć informację o treści „źródło [nazwa składnika mineralnego]”, „zawiera [składnik mineralny]”, „z dodatkiem [składnika mineralnego]” lub „wzbogacone w [składnik mineralny]” np. źródło potasu, zawiera wapń, z dodatkiem magnezu, wzbogacone w żelazo. Natomiast jeżeli napój zawiera 15% referencyjnej wartości spożycia w 100 ml napoju to na etykiecie zawarta będzie informacja „wysoka zawartość [nazwa składnika mineralnego]” np. wysoka zawartość wapnia.