baner-podstrona

Nektar

Nektar zawiera minimum 25% soku/przecieru owocowego lub warzywnego w zależności od rodzaju owoców czy warzyw, z których jest wytwarzany. Nektar otrzymywany jest przez dodanie wody i cukru i/lub miodu oraz czasem kwasu cytrynowego do soku/przecieru owocowego lub warzywnego. Przykładowo nektary jabłkowe, pomarańczowe, grejpfrutowe zawierają min. 50% soku owocowego, nektary wiśniowe min. 25%, a nektary z czarnych porzeczek min. 25%.

Do nektarów nie można dodawać barwników i substancji konserwujących (konserwantów) oraz aromatów innych, niż uzyskane z owoców i warzyw, z których ten sok jest wyprodukowany. Barwa, smak i konsystencja zależą więc od użytych do produkcji owoców lub warzyw.

Nektary produkuje się często z owoców o smaku zbyt kwaśnym i cierpkim, z których 100% sok byłby niesmaczny, jak np. z wiśni, czarnych porzeczek czy aronii lub też sok byłby za gęsty jak np. z bananów. Jeżeli do soku zawierającego 100% wsadu owocowego zostanie dodany np. miód, który nie jest dozwolony jako dodatek do soku, ale jest dozwolony w przypadku nektaru, produkt ten będzie również nazwany nektarem. Do nektarów typu light można dodawać substancje słodzące (słodziki).

Nektary mogą być wzbogacone witaminami lub składnikami mineralnymi.