baner-podstrona

Sok

Produkt otrzymany z jednego lub większej ilości gatunków zdrowych, dojrzałych, świeżych, schłodzonych lub zamrożonych owoców i warzyw. Posiada barwę, smak i zapach charakterystyczny dla soku z owoców i warzyw, z których jest otrzymany. Co istotne, soki pod względem wartości odżywczej są zbliżone do owoców i warzyw, z których zostały otrzymane. Dlatego w zaleceniach żywieniowych są traktowane jako jedna porcja owoców i/lub warzyw.

Do soku można dodać miazgę i komórki miąższu, które były uprzednio oddzielone. Ponadto, można je wzbogacać w witaminy i składniki mineralne, co ma na celu podniesienie ich wartości odżywczej oraz odtworzenie strat wynikających z procesu technologicznego. Zabronione jest natomiast dodawanie np. barwników, konserwantów, stabilizatorów oraz aromatów innych niż uzyskane w procesie zagęszczania. Ponadto, zgodnie z przepisami prawa obowiązuje zakaz dodatku cukrów do soków owocowych. Soki zawierają jedynie cukry naturalnie obecne w owocach użytych do produkcji. Stąd tabela wartości odżywczej zamieszczana na opakowaniach soków uwzględnia informację o zawartości naturalnych cukrów w tych produktach.

Soki można podzielić według różnych kryteriów, biorąc pod uwagę:

– rodzaj surowca (owocowe, warzywne, owocowo-warzywne),

– rodzaj półproduktu (bezpośrednio wyciśnięte, odtworzone z soku zagęszczonego),

– obróbkę termiczną (niepasteryzowane – tzw. jednodniowe, pasteryzowane),

– wygląd i konsystencję (klarowne, naturalnie mętne, przecierowe).