Witamina D
Witamina D, zaliczana do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, jest prekursorem hormonu steroidowego.
Witamina D jest niezbędna dla prawidłowego wzrostu i rozwoju kości u dzieci. Witamina ta pomaga zmniejszyć ryzyko upadku związane z niestabilnością postawy i osłabieniem mięśni, a to właśnie upadki stanowią czynnik ryzyka w odniesieniu do złamań kości u osób obojga płci w wieku 60 lat i starszych.
Poza tym witamina D i wapń pomagają zmniejszyć utratę minerałów kostnych u kobiet w okresie pomenopauzalnym. Niska gęstość mineralna kości stanowi czynnik ryzyka w odniesieniu do osteoporotycznych złamań kości.
Komunikat (oświadczenie) o zawartości witaminy D i jej właściwościach może pojawić się na opakowaniu produktu tylko wtedy, gdy zawiera on co najmniej znaczącą jej ilość (tj. 7,5% referencyjnej wartości spożycia w 100 ml napoju).
Dodawane mogą być określone formy chemiczne witamin wymienione w odpowiednich przepisach. W przypadku witaminy D są to cholekalcyferol i/lub ergokalcyferol.