RWS
Dobrowolny System Znakowania Referencyjnymi Wartościami Spożycia (RWS) ma na celu poprawę czytelności informacji o wartości odżywczej. Jest on częścią działań przemysłu spożywczego na rzecz zapewnienia konsumentom dostępu do niezbędnej z punktu widzenia zasad zbilansowanej diety, informacji żywieniowej.
Referencyjne Wartości Spożycia (RWS) są to wartości poziomu spożycia poszczególnych składników odżywczych w codziennej diecie, określone dla przeciętnego dorosłego i zdrowego konsumenta. Dobrowolny system znakowania żywności informacjami o procentowych Referencyjnych Wartościach Spożycia (RWS) jest łatwym do zrozumienia i szybkim sposobem na zapewnienie konsumentom dostępu do niezbędnej z punktu widzenia zasad zbilansowanej diety, informacji żywieniowej. Proste i dobrze widoczne symbole graficzne w połączeniu z informacją o rodzaju i ilości podstawowych składników odżywczych zawartych w danej porcji produktu, pomogą każdemu konsumentowi we właściwym, dopasowanym do jego stylu życia, codziennym doborze produktów żywnościowych.
System RWS jest częścią działań europejskiego przemysłu żywnościowego mających na celu umożliwienie konsumentom podejmowania samodzielnych i świadomych wyborów odnośnie diety i stylu życia, a tym samym przyczynianie się do utrzymania właściwego stanu ich zdrowia. W Polsce system wdrażany jest od 2007 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców. Szacuje się, że w ponad 60% firm produkujących żywność i napoje w Polsce dobrowolnie umieszcza na opakowaniach swoich produktów informacje o wskazanym dziennym spożyciu (RWS).
Więcej o RWS znajduje się w części: Jak czytać etykiety? oraz na stronie www.rws-info.pl