Obalamy mit, że soki owocowe zawierają dodatek cukru!

Picie soków owocowych jest niekorzystne, ponieważ dodawany jest do nich cukier?  To mit. Jak wynika jednak z przeprowadzonych badań*, aż 65 procent matek jest przekonanych, że soki owocowe dostępne na sklepowych półkach zawierają dodatek cukru. Ten nieprawdziwy pogląd przyczynia się do spadku spożywania tych wartościowych produktów, które poza walorami smakowymi, dostarczają do organizmu potrzebną dawkę witamin i składników mineralnych. Wystarczy zaledwie jedna szklanka soku pomarańczowego, aby zaspokoić połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C. Warto więc każdego dnia sięgać po soki – dla zdrowia i dobrego samopoczucia. I nie obawiać się sztucznych dodatków, których soki nie zawierają.

Bądź świadomym konsumentem

Zgodnie z obowiązującą w Polsce Dyrektywą Parlamentu Europejskiego i Rady 2012/12/WE z dnia 19 kwietnia 2012 r. odnoszącą się do soków owocowych i warzywnych oraz Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 lutego 2013 r. – Dz.U. 2013 poz. 327 nie można dodawać do soków owocowych cukru i innych substancji słodzących (można natomiast „dosładzać” soki warzywne i owocowo-warzywne tak, aby były one dla nas smaczne). Ponadto w składach tej grupy produktów nie mogą znaleźć się również konserwanty, sztuczne barwniki i aromaty. Wszystkie rodzaje opakowań soków charakteryzują się bardzo dokładnym oznakowaniem, w związku z tym nie jest możliwe stosowanie przez producentów niepożądanych dodatków.

Cukier prosto z natury

Dlaczego wypijany przez nas sok jest słodki? Wszystko za sprawą naturalnie występujących w owocach cukrów, które wpływają na jego walory smakowe. Nie ma to jednak nic wspólnego z dodatkami w postaci substancji słodzących. Można zatem bez obaw sięgać po soki owocowe, bowiem stanowią one ważny element diety każdego człowieka. Jeżeli chcemy mieć pewność, że kupowany przez nas produkt jest sokiem 100% owocowym warto dokładnie przeczytać informacje zamieszczone na opakowaniu. Ponieważ soki owocowe zawierają cukier naturalnie pochodzący wyłącznie z owoców, informacja na jego temat znajduje się w tabeli odżywczej umieszczonej na opakowaniu, ale nie ma jej już w informacji o składzie produktu.

Wartościowe soki z butelek i kartonów

Przekonanie o tym, że picie pasteryzowanych soków z butelek i kartonów nie dostarcza dla organizmu wartościowych składników to również mit. Proces pasteryzacji, jakiemu poddawane są wspomniane grupy produktów ma na celu wyeliminowanie drobnoustrojów i enzymów, przez które dochodzi do naturalnego procesu psucia soków. Ten proces w żaden sposób nie wpływa jednak na obniżenie wartości odżywczych soku. Ta grupa produktów bez względu na rodzaj opakowania może stanowić niezwykle cenne źródło witamin, z którego dobrodziejstwa warto korzystać każdego dnia. W dodatku szklanka soku może być traktowana jako jedna z pięciu porcji owoców i warzyw dziennie zalecanych przez Światową Organizację Zdrowia do codziennego spożycia.

* INQ Raport z badania ilościowego 5 porcji warzyw i owoców, 2017, s.10