baner-podstrona

1,64 litra – to za mało!

1,64 litra – to za mało!

Statystyczny Polak przyjmuje średnio 1,64 l płynów dziennie, w tym napojów, soków i wody.

Oznacza to, że aż 78% mężczyzn i 59% kobiet nie spełnia zaleceń żywieniowych w zakresie prawidłowego nawodnienia!

W porównaniu do Niemiec i Wielkiej Brytanii w Polsce pije się najmniej płynów. Dzienne spożycie płynów w Niemczech wynosi bowiem 2,4 litra, zaś w Wielkiej Brytanii 2,0 litry.

Według aktualnych zaleceń EFSA – Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności[1] przy przeciętnej aktywności fizycznej i w umiarkowanym klimacie kobiety powinny dostarczać organizmowi około 2 litrów, zaś mężczyźni około 2,5 litra płynów dziennie. Rekomendacje te obejmują wszystkie źródła dostarczanych płynów, tj. wodę, soki, wszelkiego rodzaju napoje, jak i wodę zawartą w spożywanej żywności.

Mężczyźni rzadziej, niż kobiety są świadomi, ile płynów powinni wypijać w ciągu dnia i dlatego też spożywają ich znacznie mniej niż wynika to z rekomendacji.

Aż 43% dziennego spożycia płynów przez osoby dorosłe to napoje gorące, natomiast woda stanowi zaledwie 28% wszystkich wypijanych w ciągu dnia płynów.

Osoby starsze (65+) spożywają podobną ilość płynów co osoby dorosłe, jednak często sięgają po inne napoje niż pozostali dorośli. 49% dziennego spożycia płynów przez tą grupę społeczną pokrywana jest napojami gorącymi, ale już 6% zajmują napoje mleczne, a 5% – kompot.

Co ciekawe, 25% Polaków wie, że pije za mało płynów. Jako główny powód takiego stanu respondenci wskazywali brak uczucia pragnienia. Tymczasem, pragnienie pojawia się, gdy ubytek wody w organizmie sięgnie od 1 do 1,5% jej całkowitej zawartości w naszym ciele. Bezpośrednią tego przyczyną jest zwiększenie stężenia osocza. Niektórzy badacze uważają, że bodziec wzbudzający pragnienie dociera z ośrodkowego układu nerwowego z pewnym opóźnieniem. W chwili, gdy go odczuwamy, nasz organizm jest już nieznacznie odwodniony.

Zaprezentowane wyniki pochodzą z badań Usage & Attitude oraz Omnibus przeprowadzonych przez TNS Polska.

[1] Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, “Scientific Opinion on Dietary Reference Values for water”, 2010 http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/doc/1459.pdf