Referencyjne wartości spożycia
Dobrowolny System Znakowania Referencyjnymi Wartościami Spożycia (RWS) pojawiający się na opakowaniach wielu produktów żywnościowych (w tym napojów), ma na celu poprawę czytelności informacji o wartości odżywczej. Informacje RWS podawane są w przeliczeniu na porcję produktu przeznaczoną do jednorazowego spożycia. Ponadto, system RWS odnosi się do referencyjnych wartości spożycia stanowiących typowe ilości składników odżywczych, które powinny być spożywane przez większość osób w ciągu doby. Zatem procent RWS mówi w jakim stopniu porcja danego produktu pokryje zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze przeciętnej osoby dorosłej. Proste i dobrze widoczne symbole graficzne umieszczane w przedniej części opakowania produktów pomagają w prawidłowym zbilansowaniu diety.
Należy jednak pamiętać, że występuje wiele różnic pomiędzy ludźmi, np. w masie ciała czy poziomie aktywności. Dlatego też RWS nie stanowią wartości docelowych dla poszczególnych osób, ale poziomy orientacyjne. Niemniej, informacje RWS mogą ułatwić codzienne kontrolowanie ilości spożywanej energii i składników odżywczych w ciągu dnia, a tym samym pomóc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała i stanu zdrowia.
Przykład oznakowania:
Jedna porcja
330 ml dostarcza
w 100 ml:
178 kJ/42 kcal
%RWS*