baner-podstrona

Czy głębokość źródła, z którego jest czerpana woda, ma znaczenie?

Czy głębokość źródła, z którego jest czerpana woda, ma znaczenie?

Jakość wody podziemnej zarówno w aspekcie czystości, a więc i jakości bezpiecznej dla zdrowia, jak też składu chemicznego, zależy od uwarunkowań geologicznych w miejscu występowania zasobów tej wody.

Jeżeli nad tymi zasobami występują utwory słabo przepuszczalne, w tym również gliny i iły, chronią one przed infiltracją zanieczyszczeń ze środowiska zewnętrznego – również wody z płytszych poziomów wodonośnych.

Skład chemiczny wody, w tym ogólna zawartość rozpuszczonych składników mineralnych oraz ich rodzaj, są wynikiem wielu procesów hydrochemiczno-fizycznych zachodzących w danym środowisku, a także zależą od czasu w jakim przebiegają te procesy, a więc od tzw. wieku wody.

W niektórych rejonach Polski na głębokości do ok. 20 m występują głównie wody niskozmineralizowane (<500 mg/l); w innych na tej samej głębokości znajdują się wody mineralne wysokozmineralizowane, w tym lecznicze. Nawet na głębokości ok. 1600 m zalegają też wody średniozmineralizowane (ok. 500 mg/l).

Z podanych wyżej względów uwarunkowania geologiczne są indywidualnie analizowane w trakcie dokonywania oceny i kwalifikacji rodzajowej każdej wody podziemnej, którą zamierza się udostępniać w opakowaniach jednostkowych jako naturalną wodę mineralną lub wodę źródlaną.

dr n. farm. Teresa Latour, ekspert portalu www.wodainapoje.pl 

 

Zobacz więcej odpowiedzi dr n. med. Teresy Latour na pytania związane z jakością wody >>