baner-podstrona

Postaw na wiosenne wzmocnienie – pij soki

Postaw na wiosenne wzmocnienie – pij soki

W okresie przesilenia wiosennego często narzekamy na słabszą formę, zmęczenie i rozdrażnienie.

Mniejsza aktywność zimą, przebywanie w ogrzewanych pomieszczeniach, ograniczony dostęp do naturalnego światła oraz dieta uboższa w witaminy i minerały powodują, że trudniej nam odzyskać energię u progu zmieniających się pór roku.

Jak zapobiec wiosennemu zmęczeniu albo zmniejszyć jego skutki?

  • więcej odpoczywaj i śpij, co najmniej 8 godzin, koniecznie od ok. godz. 22,
  • ruszaj się i ćwicz, najlepiej na świeżym powietrzu,
  • przejdź na dietę lekkostrawną,
  • nie unikaj nowalijek,
  • pamięta o prawidłowym nawodnieniu,
  • zaczynaj dzień od szklanki wody i sięgaj po nią regularnie w ciągu całego dnia,
  • pij soki – najlepiej rekomendowaną szklankę dziennie

Soki to doskonała dawka wielu substancji odżywczych bez których w okresie wiosennym nie możemy cieszyć się dobrym samopoczuciem i radzić sobie ze skutkami wiosennego przesilenia. Soki powstają z owoców i warzyw zebranych w tzw. najlepszym stadium dojrzałości zbiorczej i pod względem wartości odżywczej są do nich zbliżone. Specjaliści zalecają spożywanie 5 warzywno-owocowych porcji i podkreślają, że jedną z tych porcji z powodzeniem można zastąpić szklanką soku.

Najcenniejsze dla zdrowia składniki soków owocowych i warzywnych to:

  • witaminy tj.: A, C, E, kwas foliowy (folacyna, wit. B9),
  • składniki mineralne tj. potas,wapń i magnez,
  • przeciwutleniacze m.in likopen,
  • błonnik zawarty w sokach naturalnie mętnych lub przecierowych.

Dla przykładu:

  • szklanka (200 ml) soku marchwiowego pokrywa średnio dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na prowitaminę A,
  • szklanka soku z buraków zapewni dzienną dawkę kwasu foliowego,
  • sok pomarańczowy stanowi źródło witaminy C, której niestety organizm ludzki nie potrafi gromadzić, a która jest istotna, gdy nadchodzi czas przeziębień jak np. przedwiośnie,
  • szklanka soku pomidorowego dostarcza naszemu organizmowi ok. 20% dziennej dawki potasu.

Warto podkreślić, że soki nie mogą zawierać dodatków takich jak konserwanty, barwniki czy substancje słodzące tzw. słodziki. Co więcej, soki owocowe nie zawierają dodanych cukrów. Soki można natomiast wzbogacać witaminami i składnikami mineralnymi.